21 Şubat 2008 Perşembe

7 ŞUBAT

PATATES TAVA(İZZET ALTINMEŞENİN ÖZEL TARİFİ):

1 kg pirzola
4 domates
4patates
1 çorba k.biber salçası
1 çorba k.domates salçası
6 tane yeşil biberbiber
10 diş sarımsak

tuz, karabiber,kekik

tereyağı


HAZIRLANIŞI:


Bir tencerinin altına 1 çorba k. tereyağı koyun. üzerine sırası ile yuvarlak kesilmiş patatesleri üzerine bir sıra pirzola, onun üzerine domates onun üzerine de biberleri dizin. aynı işlemi malzeme bitene kadar tekrarlayın.en üstüne sarımsakları ekleyin. biber ve domates salçasını su ile ezip, bütün malzemenin üzerine boşaltın. her kata bolca kekik eklemeyi unutmayın. tuzunu ve karabiberini ekledikten sonra 1 su bardağı kadar su ekleyip yarım saat kapağını açmadan pişirin.

FİRİK PİLAVI


2 su b. firik bulgur
1 su b. pilavlık bulgur
1 su b. haşlanmış nohut
250 gr kavurma(kıyma ya da
et)
3 soğan
2 çorba k. domates salçası
2 çorba k. sıvıyağ
6 su b. su
Karabiber
Tuz


HAZIRLANIŞI:


Tencerenin içine biraz sıvıyağ veya tereyağı koyun. küp doğranmış soğanları bu yağda çevirin. üzerine kavurmayı ilave edin. onu da karıştırdıktan sonra frig bulguru ve pilavlık bulguru ilave edin. malzeme iyice karışınca domates salçasını da karıştırıp en son nohutunu ekleyin. 6 su bardağı kadar sıcak su ekleyip , tuzunu da koyduktan sonra kapağı kapalı olarak suyunu çekene kadar pişirin. an az yarım saat dinlendirdikten sonra servis yapın.

NOT:Frig bulgur taze buğday olgunlaşmadan toplanıp kavrulduğu için pişen pilavda da çok hoş bir is tadı var. Bu tadı sevenler için nefis ve besleyici bir tarif

VİŞNELİ TAVUK GÖGSÜ:


1 lt süt
1 su b. un
1 su b. tozşeker
100 gr margarin
10 tane bebe bisküvisi

üzeri için:
1 su b. vişne suyu
1 çay b. vişne
1 çorba . nişasta
2 çorba k. tozşeker


HAZIRLANIŞI:


Önce tencereye yağı ve sütü alarak sararana kadar kavurun. Meyane soğuduktan sonra içine sütü ve şekeri ilave ederik muhallebi gibi pişirin. Bu arada bebe bisküvilerini rondodan geçirerek servis yapacağınız kabın altına dökün. pişen muhallebiyi kıvam alması için 10 dakika mikserle çırpıp bisküvilerin üzerine yayın. bu karışım soğurken bir tencerede vişne suyu, nişasta ve tozşekeri pişirerek kıvamlı bir sos elde edin. sosu ilk sıcaklığı çıkmış tavuk gögsünün üzerine dökün. vişne taneleri ve hindistan cevizi rendesi ile süsleyin. 1 gece buzdolabında dinlenen tatlıyı dilim dilim keserek ikram edin.

ISPANAKLI EV PİDESİ:


1 su b. yoğurt
1 çay b. zeytinyağı
1 p. kabartma tozu
4 su b. un
1 tatlı k. tuz
su

iç harcı için:
yarım kg ıspanak
1 soğan
50 gr pastırma
2 yumurta
toz kırmızı biber
1 çorba k. tereyağı


HAZIRLANIŞI:


Yoğurt, zeytinyağı, un ,tuz ve kabartma tozu ile hamuru hazırlayın. yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. kıvamını ayarlamak için su veya yoğurt suyu da ekleyebilirsiniz. hamur dinlenirken ıspanakları doğrayın. sotelenen soğan ve pastırma ile karıştırarak yumuşayıncaya kadar pişirin.Tuz ve karabiber eklemeyi unutmayın. hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp elinizle şekil verin. hamurlara iç harcı paylaştırarak pide şekline dönüştürün. ün üstüne çırpılmış yumurta dökün. hamurların kenarlarına da yumurta sürmeyi unutmayın. 180 derecelik fırında pidelerin kenarları kızarana kadar pişirin. pideleriniz karadeniz pidesinden daha yumuşak olacaktır.

Hiç yorum yok: